2. syyskuuta 2015

Poronhoito poronuorten näkökulmasta

Kirjoittaja: Laura Kurri
Minua pyydettiin kirjoittamaan poronhoidosta poronuorten näkökulmasta. Näkökulmia on niin monia, kuin tekijöitäkin. Tässä avaan teille hieman omaa näkökulmaani aiheeseen.

Olen ollut onnekas, kun palkisessani on aina ollut paljon nuoria mukana porotöissä. Töihin lähtemisestä on tehnyt erityisen hauskaa se, että tietää näkevänsä kavereitansa samalla. Porotyöt ovat siitä hieman erikoinen työyhteisö, että mukana ovat kaikki perheen pienimmästä vanhimpaan. Vanhempien poromiesten neuvot ja opit ovat kultaakin kalliimpia. Ilman niitä me nuoremmat emme osaisi sitä, mitä tänä päivänä osaamme. Toki me nuoremmatkin autamme parhaamme mukaan vastavuoroisesti pysymään mukana jatkuvasti kehittyvässä ja muuttuvassa teknologian maailmassa. 

Porotyöt ovat mielestäni nuorelle loistava kasvuympäristö. Vastuuta oppii kantamaan niin omista, kuin muidenkin eläinten hyvinvoinnista. Töitä joutuu myös tekemään ahkerasti, ja kaikki otetaankin töihin mukaan ikää katsomatta. Jokainen heinätöissä mukana ollut poronuori varmasti onkin kuullut sanottavan, että heinää on tehtävä omille poroille koko talveksi, ja sitähän sitten tehdään. Työmoraali kasvaa mukavasti töiden teon ohella ja nuori oppii, että eläinten hyvinvoinnin eteen on tehtävä töitä. 


Kesäisin erityisesti vasanmerkitysaikaan mukaan pääsevät jopa perheen pienimmät. On ilo nähdä lapset innoissaan ottamassa vasoja kiinni ja tutkimassa olisiko tämä nyt se oma vasa. Mielestäni lapsien itsevarmuus kasvaa, kun lapsi pääsee itse tekemään ja kokemaan asioita turvallisesti läheisten ihmisten ympäröimänä. Porotöissä yhteisöllisyyden merkitys korostuu, sillä töitä ei voi tehdä yksin eikä ilman hyvää yhteistyökykyä voi menestyä. Poronuorten ystävyyssuhteet kantavat yli palkisten, jopa yli maiden rajojen. Vuosittain järjestettävä nuoret vieropalkisilla- tapahtuma ja muut koulutuspäivät ovat oiva tapa tutustua muihin poronuoriin. Tällainen yhdessä tekeminen ja uusiin ihmisiin, ja toimintatapoihin tutustuminen on aina yhtä mukavaa.


Poronhoidon tulevaisuus on nuorten käsissä ja on mahtava nähdä, miten positiivisesti nuoret suhtautuvat siihen. He tekevät kaikkensa sen eteen, että heillä olisi tulevaisuus poronhoidon parissa. Poronuoret näkevät poronhoidon osana itseään, osana omaa identiteettiään. Erään poronuoren viisaita sanoja lainatakseni ” Raha ei ole ainoa, mikä tekee rikkaaksi. Vapaus kiehtoo ja luonto on pomo ”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti